Αυθεντικό Κυπριακό Νεανικό Επιχειρείν

Από τον Γιάννη Πέτεβη

ΦΧΨ Heritage Design

Ο Μάριος Χαραλάμπους, ο Κωνσταντίνος Οικονομίδης και η Γιάννα Τσολάκη αποτελούν την κολεκτίβα ΦΧΨ, της οποίας η πρωτοποριακή δράση, η αισθητική και η καινοτομία στον σχεδιασμό επίπλων και αντικειμένων έχει αναγνωριστεί και έχει κερδίσει διακρίσεις, εντός και εκτός συνόρων. Φιλοξενήθηκαν σε γκαλερί του Αμβούργου (Papenhuder) για δύο συναπτά έτη, με τρεις σειρές τους εμπνευσμένες από την Κύπρο, τις «DOTing series», «Peep Line» και «Green Line». To έργο τους «Worship Container» για τη Larnaca Biennale το 2018 αποκόμισε «Finalist Award», ενώ πρόσφατα συνεργάστηκαν με το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού για το πρότζεκτ «Verengaria».

«Παραμένουμε θετικοί και συμβάλλουμε μέσω της δουλειάς μας στη δημιουργία της Κύπρου που οραματιζόμαστε. Ο πολιτιστικός μας ιστός μάς αφορά όλους και ως άτομα και ως ομάδα. Η δημιουργική δουλειά που πηγάζει από το ΦΧΨ σκοπό έχει πρωτίστως να ανοίγει διαλόγους με το κοινό, συζητώντας θέματα που είτε μας στιγματίζουν είτε μας διαμορφώνουν. Ηλικιακά έχουμε 10 χρόνια διαφορά μεταξύ μας, γεννημένοι τον ίδιο μήνα – παρόμοιοι χαρακτήρες με κοινούς προβληματισμούς και βιώματα από την κάθε δεκαετία, ξεκινώντας από τα ’70s μέχρι σήμερα. Ο Κωνσταντίνος και ο Μάριος είναι σχεδιαστές επίπλου/αντικειμένων. Ο Κωνσταντίνος έχει συνεργαστεί με διεθνής εμβέλειας σχεδιαστές, ενώ ο Μάριος, μέσω του Laser Cut StudioandLab, επικεντρώνεται στον σχεδιασμό και τις κατασκευές. Η Γιάννα, προερχόμενη από τον χρηματοοικονομικό τομέα, με εκπαίδευση στο art business και την πολιτιστική διπλωματία, αναλαμβάνει από το 2005 σχεδιασμό στρατηγικής εντός του δημιουργικού τομέα.

Το 2014 ενώνουν δυνάμεις, αναπτύσσοντας διάλογο με αναφορές στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, με θεματικές και κατασκευές σύγχρονης μορφής μέσω του ΦΧΨ. Δεν είμαστε startup, άρα δεν μπορούμε να καταταγούμε σε αυτή την κατηγορία. Δραστηριοποιούμαστε στον τομέα αυτό από το 2005 και ως ομάδα του ΦΧΨ από το 2013. Άρα έχουμε περάσει τη startup εποχή μας. Προβληματισμοί πολλοί, συζητήσεις ατέλειωτες, διαφωνίες και εντάσεις, αλλά και απέραντος σεβασμός μεταξύ μας. Μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά και το παλεύουμε – συμπληρώνει ο ένας τον άλλο και μαζί το σύνολο. Δεν δουλεύουμε για μας προσωπικά αλλά για το καλό της ομάδας. Αυτή η φιλοσοφία μάς επιβραβεύει συνεχώς. Επικοινωνιακές ενέργειες γίνονται και μάλιστα όχι μεμονωμένα και γενικά. Το ΦΧΨ έχει στρατηγικό σχεδιασμό και όραμα βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο, δεν αρέσκεται σε κινήσεις εντυπωσιασμού. Έτσι κι αλλιώς, λόγω και του ότι η Γιάννα προέρχεται από τον τομέα των επιχειρήσεων και τη φιλοσοφία του στρατηγικού σχεδιασμού, υπάρχει επίγνωση ότι το μάρκετινγκ, για να αποδώσει, θα πρέπει να είναι στοχευμένο, συστηματικό και μετρήσιμο.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε; Οι αναβολές των δράσεων που έχουμε υποστεί τον τελευταίο καιρό. Τα βήματά μας είναι σταθερά και δεν είμαστε εξαρτημένοι από εξωτερική χρηματοδότηση. Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες επιχορηγούν τις δράσεις μας τα τελευταία χρόνια, αφού και εμείς επικεντρωνόμαστε σε πτυχές που συνάδουν με τους γενικούς στόχους του προγράμματός τους. Παράλληλα, υπάρχουν συνεργασίες με ομάδες και οργανισμούς με τους οποίους συμμεριζόμαστε την ίδια φιλοσοφία γύρω από τη δουλειά μας και με τους οποίους επιδιώκουμε συνέργειες. Λειτουργούμε μάλλον ως cultural entrepreneurs, αφού η επικέντρωση είναι σε πολιτιστικό επίπεδο, το οποίο όμως να έχει και εμπορευσιμότητα στον τομέα αυτό. Σίγουρα δεν είμαστε corporate entrepreneurs / intrapreneurs, οι οποίοι εργάζονται εντός κάποιου ομίλου ή εταιρείας που αναλαμβάνει το ρίσκο και το κόστος της καινοτομίας σε όλα τα επίπεδα.

Η βιωσιμότητα της ομάδας βασίζεται σε δεδομένα που την διατηρούν ανεξάρτητη και έτσι επιλέγει τις δράσεις με τις οποίες ασχολείται. Με αυτόν τον τρόπο στέλνει τα μηνύματά της και αυτό που κάνει μπορεί να χαρακτηριστεί ως πολιτιστικός ακτιβισμός παρά ως επιχειρηματικό εγχείρημα. Αυτό είναι ένα επίτευγμα ανθρωποκεντρικό in entrepreneurship!».

99486772, fihipsi@gmail.com, ΦΧΨ Heritage Design

Source: https://city.sigmalive.com/article/2021/8/13/authentiko-kupriako-neaniko-epikheirein/