Μία κυπριακή ομάδα στο δρόμο για το German Design Award

Η ομάδα του project με την επωνυμία Doting μας συστήνεται

Γράφει: The Impossible Works Team

Ένα πρότζεκτ που πήρε σάρκα και οστά μέσα από μία σειρά αντικειμένων που φέρουν τις υπογραφές των Κωνσταντίνου Οικονομίδη και Μάριου Χαραλάμπους, με την Γιάννα Τσολάκη να εμπνέεται το DOTing concept. Μία απ’ τις δημιουργίες της εν λόγω σειράς είναι προτεινόμενο για το German Design Award 2018, Excellent Product Design.

Φωτογραφίες: Χάρης Κυπριανού

Τι ρόλο έχει ο καθένας στην ομάδα όσον αφορά στο δημιουργικό; Ο Κωνσταντίνος και ο Μάριος ασχολούνται με τον σχεδιασμό και την κατασκευή των αντικειμένων και η Γιάννα επιμελείται την διαδικασία δημιουργίας και εξέλιξη του concept.

Για την εν λόγω σειρά αφιερώθηκαν περίπου έξι μήνες δουλειάς και το γεγονός ότι μέρος της σειράς είναι προτεινόμενο για το German Design Award είναι πολύ τιμητικό

Οι συντελεστές της ομάδας γνωριζόσασταν από πριν; Απ’ το 2013 ο Κωνσταντίνος, που είναι βιομηχανικός σχεδιαστής και ο Μάριος, σχεδιαστής επίπλου, ήταν μέρος της ομάδας Draw Collective ενώ η Γιάννα ήταν ήδη στον τομέα του design. Το εν λόγω πρότζεκτ έχει αναφορές από την μοιρασμένη Λευκωσία και την Πράσινη Γραμμή.


Αν μπορούσε η Κύπρος να παρουσιάσει δουλειά σε εκθέσεις στο εξωτερικό, σε μια κοινή πλατφόρμα, θα ήταν ευχής έργο

Η επωνυμία DOTing από που προκύπτει; Ο Κωνσταντίνος και ο Μάριος ξεκίνησαν να δουλεύουν με αφορμή να δημιουργήσουν αντικείμενα με το σύμβολο της τελείας, του κύκλου δηλαδή. Στις μεταξύ μας συναντήσεις, καθ’ όλη την εξέλιξη της δημιουργίας, παρακολουθώντας την αφοσίωση και την λεπτομέρεια με την οποία δούλευαν οι δυο τους, όταν η Γιάννα έπρεπε να υποστηρίξει την δουλειά αυτή δημιουργώντας το concept, αυτό την παράπεμψε στη λέξη ‘DOTing’, δηλαδή να δείχνεις εξαιρετική σημασία και αφοσίωση σε κάτι.

Και με τι είδους αντικείμενα καταπιαστήκατε; Ο Κωνσταντίνος δημιούργησε τον καθρέπτη ο οποίος είναι υποψήφιος για το German Design Award και ο Μάριος τα κρεμαστάρια και το φωτιστικό. Για την εν λόγω σειρά αφιερώθηκαν περίπου έξι μήνες δουλειάς. Το γεγονός ότι ένα απ’ τα designs είναι προτεινόμενο για το βραβείο είναι τιμητικό, μιας και έχει επιλεγεί μέσα από μία πληθώρα αιτήσεων. Πέραν αυτού, οι κατασκευές του πρότζεκτ ήδη φιλοξενούνται στο Αμβούργο της Γερμανίας.

Να μας πείτε περισσότερα για το German Design Award; To German Design Award είναι ένας ετήσιος θεσμός που εντοπίζει και παρουσιάζει μοναδικές τάσεις σχεδιασμού βραβεύοντας έργα και δημιουργίες που αντιπροσωπεύουν πρωτοποριακές συνεισφορές, τόσο στο γερμανικό όσο και στο διεθνές design σκηνικό. Η επιτροπή του German Design Award πρότεινε για βράβευση τον καθρέφτη του Κωνσταντίνου Οικονομίδη από το DOTing project ως Excellent Product Design για το έτος 2018.

Η συνεργασία με την PAPHENHUDER 57 Gallery πως ξεκίνησε; Προέκυψε κατά την διάρκεια της συνεργασίας της Γιάννας με την εν λόγω γκαλερί στην Γερμανία, όταν της ζητήθηκε να επιμεληθεί τον τομέα του design εντός του χώρου της. Στον εν λόγω χώρο είχαν εκτεθεί και αντικείμενα από γνωστούς ξένους σχεδιαστές με τους οποίους συνεργάζεται η Γιάννα.

Πόσο προσβάσιμες είναι οι αγορές στο εξωτερικό για τους Κύπριους καλλιτέχνες/σχεδιαστές; Καθόλου προσβάσιμες θα λέγαμε. Δεν υπάρχει κρατική υποστήριξη και αν μπορούσε η Κύπρος να παρουσιάσει δουλειά σε εκθέσεις στο εξωτερικό, σε μια κοινή πλατφόρμα, θα ήταν ευχής έργο.

Τις δημιουργίες του πρότζεκτ DOTing μπορεί να τις προμηθευτεί κάποιος από το Cherry Concepts & Spaces.

Source: https://avant-garde.com.cy/new-works/new-identity/mia-kypriaki-omada-ston-dromo-gia-to-german-design-award