Το Berengaria Project παρουσιάζεται στη Λευκωσία

Οι Αρχιτεκτονικές Ταυτότητες ταξιδεύουν στη Λευκωσία, με τη δράση να παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Άρτος στις 18 και 19 Νοεμβρίου 2020, περιλαμβάνοντας μία διαδραστική διάλεξη και μία έκθεση που συνδέεται με τη θεματική. Το «The Berengaria Project» το οποίο ξεκίνησε τη δράση του καλοκαίρι του 2019, κατάφερε να χτίσει μία συνέχεια, αγγίζοντας, κατά τη διάρκεια της εξέλιξής του, διάφορες παραμέτρους ενός καλλιτεχνικού εγχειρήματος –το οποίο πήρε διαστάσεις φαινομένου- οι οποίες αφορούσαν το πώς αντιλαμβανόμαστε τις ιστορικές και πολιτιστικές μας αναφορές και ποια η σχέση μας μαζί τους στην καθημερινότητά μας. Υπό τη γενική επιμέλεια της Γιάννα Τσολάκη, το «The Berengaria Project», του ΦΧΨ Heritage Design σε συνέχεια της δράσης αυτής, αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, η κα Τσολάκη επέλεξε ορισμένα στοιχεία που αντανακλούσαν σε συγκεκριμένες πτυχές της έκθεσης, δημιουργώντας τη θεματική των Αρχιτεκτονικών Ταυτοτήτων. Οι Αρχιτεκτονικές Ταυτότητες επανέρχονται, αυτή τη φορά στη Λευκωσία, με τη δράση να παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Άρτος στις 18 και 19 Νοεμβρίου 2020, περιλαμβάνοντας μία διαδραστική διάλεξη και μία έκθεση που συνδέεται με τη θεματική.

Μια διαδραστατική συζήτηση μέσα από τρία διαφορετικά πρίσματα, της αρχιτεκτονικής, της χωρικής στατικότητας και της τέχνης, η οποία πλαισιώνεται από νέα έργα και έργα που ήταν μέρος της αρχικής έκθεσης που συμμετείχαν στο The Berengaria Project και απεικονίζουν στοιχεία των κτηρίων του Ξενοδοχείου Βερεγγάρια, του οικισμού στα Πολεμίδια και του Κάστρου της Λεμεσού και τα οποία θα περιλαμβάνονται στο νέο σκέλος της παρουσίασης του project.

Το βίντεο The Queen Of Loneliness της εικαστικού, Πένυς Μονογιού, συνδέει την ιστορία της Βασίλισσας Βερεγγάρια, με έναν από τους σημαντικότερους εικαστικούς χώρους της Γερμανίας και ολόκληρης της Ευρώπης, του Baumwollspinnerei στη Λειψίας. Το βίντεο, αφότου παρουσιαστεί το 2021 στο μουσείο του Baumwollspinnerei θα παραμείνει στη μόνιμη συλλογή του.

Η διαδραστική διάλεξη θα που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Νοεμβρίου, με κεντρικούς ομιλητές της συζήτησης:

Δέσποινα Ζάκου -Πολιτικός Μηχανικός,

Χριστιάνα Ιωάννου –Αρχιτέκτονας

την Αθηνά Αντωνιάδου –Εικαστικός.

Παράλληλα θα προβάλλονται καθόλη τη διάρκεια της δράσης, τα τρία βίντεο:

«James 2019» των εικαστικών Άννας Μαρίας Χαραλάμπους, Μαρίας Λεονίδου και Κυριάκου Θεοχαρίδη και του μουσικοσυνθέτη, Τάσου Παπάμιχαηλ.

«The Queen Of Loneliness» της εικαστικού Πένυς Μονογιού

«Δεν ήξερε ποιο να διαλέξει» της αρχιτέκτονα και σχεδιάστριας συγχρόνου κοσμήματος, Ηρώς Κασκάνη.

Ενώ θα παρουσιαστούν τα έργα των Ίρις Nibbering, Δημοσθένη Μιχαήλ, Κώστα Μαννούρη και Γιώργου Πούλλου, Πένυς Μονογιού. Ηρώς Κασκάνη, Χριστίνας Σκαρπάρη, Σπύρου Αγαθού, Θεοπίστης Στυλιανού-Lambert και ΦΧΨ Heritage Design.

Πληροφορίες:

ARTos Foundation /Ίδρυμα Άρτος, Αγίων Ομολογητών 64, Λευκωσία

Διαδραστική διάλεξη: 18 Νοεμβρίου στις 19:00-20:30

Έκθεση και προβολή βίντεο: 18-19 Νοεμβρίου 10:00-13:00 και 15:00-18:00

Το The Berengaria Project επιχορηγείται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου

Source: http://www.artsantiquesccr.gr/2020/11/berengaria-project.html